maanantai 6. syyskuuta 2010

Ensivaikutelma Jaroslavlista - kultahampaita, pakokaasuja ja korkokenkiä

Herään omien hampaideni kolinaan. Babushkan kvartiira ei ole lämmin, mutta melko viihtyisä se on. Ainakin jos vertaa siihen mielikuvaan, jonka talosta voi saada graffiteihin kääriytyneiden ulkoseinien ja homeelta haiskahtavan rappukäytävän perusteella.

Babushka vie meidät aamuteen jälkeen ränsistyneen lähiön läpi bussipysäkille, jossa odottelemme bussia. Pysäkillä, jota ei pysäkiksi tietäisi ellei mummo niin kertoisi, notkuu toistakymmentä tupakoivaa venäläistä: mummoa, nuorta poikaa, vanhempaa naista, jotka odottelevat busseja koleassa syysaamussa. Kun bussi viimein pysähtyy, ihmisjono alkaa virrata ulos lonksahtaneista ovista. Me seisomme ja odotamme sisäänpääsyä. Mutta sitä ei tule, sillä bussin ovet sulkeutuvat yhtä nopeasti kuin avautuivatkin. Emme ehdi työntää jalkaamme oven väliin. Sääntö numero yksi: Venäjällä täytyy tarpeen tullen olla nopea ja röyhkeä, vaikka se kuinka pahalta tuntuu. Muuten jää kyydistä.

Ihmiset hymyilevät erittäin säästeliäästi tuntemattomille. Ensivaikutelma venäläisistä onkin tympeä. Mutta kun viimein pääsemme bussiin sisään, pian paljastuu venäläisten lämmin puoli. Pieneen, jo valmiiksi täpötäyteen autoon tungeksii noin 30:n armeijan vihreisiin ja hienoihin koppalakkeihin sonnustautuneiden poikien lauma. Pojat alkavat vitsailla vanhan naisen mukana matkustavasta reppanasta koirasta, ja kohta koko bussin takaosa nauraa. Huumorille on aina tilaa.

Yliopistolla yltiöystävällinen täti selostaa meille hitaasti ja selkeästi (ensimmäinen venäläinen joka näin tekee huomatessaan, ettemme ymmärrä juuri mitään) mitä meille on luvassa. Me nyökyttelemme ymmärtäväisen näköisenä, mutta kun saa esittää kysymyksiä, kysymme luultavasti juuri niitä asioita, joita hän on juuri selittänyt.

Kielitaidottomuus on ahdistavaa. Ei voi kuin lohduttautua sillä, että kyllä tämä vielä tästä jonain päivänä.

Jaroslavl on kumma paikka. Likainen, keskeneräinen, joka puolella remontoidaan tai rakennetaan, työmiehiä piisaa. Naiset ovat, kuten varmaan kaikkialla venäjällä, nuorina valtavan kauniita, vanhana pyöreitä ja huivipäisiä. Myyvät kadunkulmassa sieniä ja marjoja tai ostavat niitä.

Saapuminen kaupunkiin lähes 30 tunnin matkustamisen jälkeen oli melkoinen järkytys, sillä tartuimme ensimmäisen kultahampaisen taksikuskityrkyn tarjoukseen. Miehellä ei tietenkään ollut hajuakaan siitä, missäpäin kaupunkia osoitteemme sijaitsee. Ajelimme ympäri kaupunkia raivopäisen kuskin kyydissä, joka tulistui sitäkin enemmän, kun erehdyin kysymään, onko hän ihan kartalla. Viimein kuitenkin kuin ihmeen kaupalla mies ajoi oikean talon pihaan ja löysimme babushkamme Elena Aleksandrovnan asuntoon.

Babushka otti meidät lämpimästi vastaan. Ensimmäisenä hän vei meidät keittiöön, jossa saimme eteemme lautaset ja niille kelpo kasan rasvaisia perunoita ja pari muhkeaa lihapullaa. Niistä ei voinut kieltäytyä. Se olisi ollut todella epäkohteliasta. Joten söin kaiken - ja hyvää oli! Melkein 10 vuotta vegetaristina ei ole näköjään poistanut sitä tosiasiaa, että mummon tekemät lihapullat on vaan voittamattomia.

Meidän lähiö on täynnä pieniä kauppoja (viinaa ja tupakkaa, vihanneksia ja hedelmiä), hengailevia teiniporukoita, pikkulapsia leikkipuistoissa, humalaisia miehiä, vanhuksia. Ja ränsistyneitä, mutta omalla tavallaan viihtyisiä taloja. Joka talossa ainakin yhdessä ikkunassa joku haaveilee, joku laittaa ruokaa, joku tappelee. Kaduilla tuoksuu ruoka, tupakka, pakokaasut ja elämä.

Jotenkin tuntuu, että Venäjällä työntekijöitä ei ole niin paljon, koska on työtä (vaikka sitäkin kyllä on!) vaan työtä keksitään, koska työntekijöitä on niin paljon! Joka kadunkulmassa joku hakkaa katukivetystä maahan samalla kun viisi muuta työmiestä ympärillä tupakoi ja vitsailee. Kymmenen nuorta miestä on laitettu haravoimaan liikenteenjakajaa. Busseissa on erikseen kuskit ja rahastajat, tietysti! Ja kaupoissa erikseen punnitsijat, siivoojat, myyjät ja vartijat. Touhuttavaa riittää, vaikka mikään ei niin valmistuisikaan. Kaikkialla on keskeneräisiä rakennustyömaita, katuja, aitoja... Ihmiset ovat niin tottuneita väistelemään kävellessään kuoppia, esteitä ja työmiesten työkaluja, että tuskin enää huomaavat niin tekevänsä.

Babushka katsoo televisiota illat pitkät. Se on hyvä babushka, vaikka sen kärsivällisyys on varmaan koetuksella minun hokiessani vaan: ne panimaaju... Huomenna lähdemme katsomaaan Volgaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti