torstai 9. syyskuuta 2010

Nyrkkipyykkiä ja kaalipiiraita

Jos en opi mitään muuta täällä ollessani, niin muistuttakaa, että kolme asiaa opin kuitenkin. Pesemään nyrkkipyykkiä, kantamaan mukanani aina vessapaperirullaa ja kerrospukeutumaan.

Eilen kiersimme kävellen ja pyykkipusseja mukanamme raahaten koko kaupungin etsien itsepalvelupesulaa. Mummo pesee pyykkinsä nyrkkipyykkinä, mutta ajattelimme pääsevämme näin helpommalla. Olimme todella väärässä. Kun viimein hikisen tunnin kävelykierroksen päätteeksi löydämme yhden pikkuruisen pesulan, neiti kassan takana ilmoittaa, että tämä on kemiallinen pesula, eikä pese kuin takkeja.

Ei auttanut kuin aloittaa nyrkkipyykkäys. Ja eihän se sinänsä ole homma eikä mikään, kaikkeen tottuu. Sehän on ekologista, ja oikeastaan aika mukavaakin ajanvietettä. Kuin tiskaus. Samalla kun lika lähtee, ehtii haaveilla ja ajatella monta monimutkaista asiaa läpikotaisin.

Jaroslavl on paljastanut tässä päivänä muutamana kauniimmat kasvonsa. Aurinko on paistanut ja juhlahumua on jo ilmassa. Tänään Medvedev saapui kaupunkiin ja koko kaupungin keskusta, yliopisto mukaanlukien, on loppuviikon suljettu. Kyseessä on siis kaupungin 1000-vuotis karkeloinnit. Mummo avasi tänään городские новости -lehden (kaupungin uutiset) ja luki sieltä juhlien ohjelmaa. Tarjolla on jos jonkinnäköistä enemmän tai vähemmän kansallismielistä ja omaa kaupunkia hehkuttavaa ohjelmanumeroa. Venäläiset osaavat erityisen hyvin omalla kotiseudullaan ylpeilyn.

Meillä on ollut toistaiseksi vasta kaksi luentoa, ja viikko on kulunut siitä kun tultiin. Molemmat luennot olivat venäjää, ja opettajat ovat kerrassaan mainioita. Mutkattomia, lämpimiä ja puheliaita venäläisiä. Opintojen suhteen saa olla melko oma-aloitteinen, kukaan ei tule opastamaan omalle laitokselle kädestä pitäen.  Lyhyen alkuinfon jälkeen on saanut olla aika omillaan. Kaikki, mikä mieltä askarruttaa, pitää tajuta kysyä. Ja venäjäksi, tietenkin! Mikä on tietysti hyvä asia kielenopiskelun kannalta sekin.

Mummo on kiinnostunut kaikesta: mihin menen, kauanko olen, mistä tulen, söinkö jo tarpeeksi. Se on herttaista, ainakin toistaiseksi. Tänään kasvissyöjälle on tarjottu jo lihakeittoa ja kaalipiiraita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti